غیرت چیست؟

غیرت در لغت، به معناى نفرت انسان از مشارکت دیگران در امور مورد علاقهاش است. به عبارت دیگر، غیرت به معناى دفاع از چیزى محبوب در برابر هرگونه دستبرد و تجاوز است. سرچشمه این واکنش انسان، ممکن است حمیت، تعصّب و تغیر باشد.
در تعریف اصطلاحى غیرت، اختلاف چندانى بین نخبگان علم اخلاق وجود ندارد. آنچه در زیر مىآید، برخى از همین تعاریف عالمان علم اخلاق است:
ملا احمد نراقى مىگوید: «غیرت از شرایف ملکات و فضایل صفاتى است که آدمى نگاهبانى کند دین خود را و عِرْض خود و اولاد و اموال خود را، و از براى محافظت و نگاهبانى هریک، طریقهاى است که صاحب غیرت و حمیت، از آن تجاوز نمىکند».
علامه طباطبایى در تفسیر المیزان گفته ا
ست: «غیرت عبارت است از دگرگونى انسان از حالت عادى و اعتدال؛ به طورى که انسان را براى دفاع و انتقام از کسى که به یکى از مقدّساتش ـ اعم از دین، ناموس و یا جاه و امثال آن ـ تجاوز کرده، از جاى خود مىکند. این صفت غریزى، صفتى است که هیچ انسانى به طور کلّى از آن بىبهره نیست. پس غیرت یکى از فطریات آدمى است و اسلام هم دینى است که بر اساس فطرت تشریع شده و آن امور فطرى را تعدیل مىکند. آن تعدادش را که در حیات بشر لازم و ضرورى است، معتبر و واجب مىسازد و آنچه غیر ضرورى است، حذف نموده، از اعتبار مىاندازد».
آن عالم وارسته در جاى دیگر مىنویسد: «اولاً، اسلام مسئله غیرت و تعصّب را باطل معرفى نکرده، بلکه اصل آن را حفظ نموده؛ زیرا غیرت ریشه در فطرت انسان دارد و اسلام هم دین فطرت است؛ ولى در جزئیات آن، دخالت کرده و فرموده است: آن قدر از غیرت و تعصّب که مطابق با فطرت است، حقّ، و شاخ و برگى که اقوام به آن دادهاند، باطل است.
ثانیاً، همین ودیعه فطرى – یعنى غیرت – را از هر سویى به سوى خداى متعال برگردانیده و سپس موارد بسیارى را در یک قالب که همان توحید مىباشد، ریخته است. به عبارت واضحتر، هرجا که تعصّب ورزیدن خداپسندانه باشد، باید تعصّب ورزید و هرجا که موجب خشنودى خدا نباشد، نباید غیرت ورزید».
شهید مطهرى در توضیح سخن على (علیه السلام) که فرمود: «انسان شریف و غیور، هرگز زنا نمىکند»، مىنویسد: «غیرت یک شرافت انسانى و یک حساسیت انسانى نسبت به پاکى و طهارت جامعه است».
وى در جاى دیگر در پاسخ به اعتراض کنندگان به غیرت مىنویسد: «پیشنهاد اینکه انسان به عنوان مبارزه با خودخواهى، غیرت را کنار بگذارد، درست مثل این است که پیشنهاد شود غریزه علاقه به فرزند – به طور کلّى مطلق حسّ ترحم و عاطفه انسانى – را به عنوان اینکه یک میل انسانى است، ریشهکن نماییم؛ در صورتى که این [غیرت ]یک میل نفسانى در درجات پایین حیوانى نیست؛ بلکه یک احساس عالى بشرى است».
از آنچه گذشت، به دست مىآید که غیرت به معناى نگاه مسئولانه و نگهبانى آگاهانه از حریم دین، خانواده، قانون و کشور است.
ریشه غیرت
در مورد ریشه غیرت نیز دیدگاههاى مختلفى وجود دارد: حضرت على (علیه السلام) ریشه غیرت را شجاعت، ملا احمد نراقى شجاعت و قوّت نفس، علامه طباطبایى فطرت ، و شهید مطهرى احساس و عاطفه بشرى مىدانند.
غیرتمندترین رسول الهى
با نگاه به تاریخ بشریت، به خیل عظیم غیرتمندانى بر مىخوریم که در رأس آنان سلسله انبیاى الهى و امامان معصوم: قرار دارند. بدون تردید غیرت پیامبران خدا پرتوى از غیرت الهى است که در میان جوامع انسانى به ثمر نشسته است. آنگاه نوبت به انسانهاى پاک، مؤمن و فرهیختهاى مىرسد که از آغاز تاریخ تاکنون در صف غیرتمندان جاى گرفته و در این مسیر خطرزا، ایفاى وظیفه و اداى مسئولیت کردهاند.
مشاهده آنلاین فایل
نوع فایل: قالب بندی ورد
تعداد صفحات: 4 صفحه
اندازه فایل: 58.6 کیلوبایت
قیمت: رایگان
گزارش خرابی لینک دانلودگزارش خطای لینک
لطفا ایمیل و توضیحات مربوطه را وارد کنید.
در اولین فرصت لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد